Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Dvoudenní exkurze na Jižní Moravu

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Autorky: Lenka Vídenská, Pavla Čermáková, Vlasta Boučková, Katka Trojanová, Zuzka Prokopová.
Zdroje: převážně Internet

Přeji příjemný den! Já, Vlasta Boučková a moje kolegyně Katka Trojanová, Pavla Čermáková, Zuzka Prokopová a Lenka Vídenská bychom vám chtěly prezentovat naši dvoudenní exkurzi na Jižní Moravu. Cena pro jednu osobu je 995 Kč, z toho je 355 Kč na autobus, 80 Kč na ubytování, 160 Kč na vstupné, 350 Kč na stravu a 50 Kč na naše výdaje. Naše exkurze začíná v 8:00 v Třebíči na autobusovém nádraží, odkud odjedeme Karosou po dálnici směrem na Brno. Po jedné a půl hodině jízdy přijedeme ke Skalnímu mlýnu, blízko kterého se nacházejí známé Punkevní jeskyně.

Provozní doba Ústřední informační služby Skalní mlýn:
IV.-IX. 8:00-17:00
X.-III. 8:30-15:00


Parkujeme u Skalního mlýna. Dále pokračujeme vyhlídkovým vláčkem a jedeme kolem říčky Punkvy. Použijeme lanovku a vyjedeme k Hornímu můstku propasti Macochy. Vidíme propast hlubokou asi 138,7 m, délka je 174 m, šířka 76 m. Název dostala propast podle pověsti. Seshora vidíme také Horní jezírko, jehož hloubka je asi 13,5 m. Dolní jezírko je ukryto mezi skalami, takže jej nevidíme. Jeho hloubka je asi 50 m. Potom se nalodíme na čluny a projíždíme po podzemní Punkvě. Někde má řeka hloubku až 40 m, teplota vody je 4 °C. Všímáme si krápníkové výzdoby. 1 mm3 krápníku roste 15 let a vzniká rozpouštěním vápence. Doplujeme ke druhému podzemnímu přístavišti a prohlédneme si Masarykův dóm. Potom se znovu nalodíme, po 80 m vystoupíme a prohlédneme si další krápníkové útvary, jako jsou Deštník, Sedící zajíc, Velbloud, Sněžka, Trpaslík, Váza aj. Potom pojedeme vláčkem až zpět ke Skalnímu mlýnu.

PUNKEVNÍ JESKYNĚ

Otvírací doba Ceny vstupného a služeb
Měsíc Čas Dospělí Děti Důchodci Foto kamera
24.12, 25.12., 26.12., 1.1. Zavřeno -- -- -- -- --
listopad-březen 8:20-14:00 60 30 40 10 50
duben 8:20-15:50 60 30 40 10 50
květen-září 8:20-15:50 80 40 60 10 50
říjen PO-PÁ 8:20-14:00 60 30 40 10 50
říjen SO-NE 8:20-15:40 60 30 40 10 50
Bez vodní plavby -50% -50% -50% 10 50
Zkrácená vodní plavba 60 20 40 10 50

DOPRAVA V MORAVSKÉM KRASE

CENÍK JÍZDNÉHO

Jednosměrné jízdné Zpáteční jízdné
Vláček Lanovka Vláček+lanovka Vláček Lanovka Vláček+lanovka
Dospělí 30 40 50 40 50 70
Děti, studenti 20 30 40 30 40 50


Po prohlídce jeskyní, která bude trvat déle než 2 hodiny odjedeme autobusem do autokempu Merkur u nádrže Nové mlýny. Autokemp Merkur nabízí mnoho služeb, např. restauraci, bar, koupaliště, půjčovnu lodí, surfů, motorových člunů, kol, sportovních potřeb aj. Déle můžeme využít hřiště na volejbal, basketbal, fotbal, tenisové kurty, na minigolf aj. Tam se ubytujeme ve 2 nebo 4-lůžkových chatkách. Ve 14:30 se naobědváme v restauraci, která je součástí kempu. K obědu plánujeme polévku, smažená kuřecí prsíčka s hranolky a kompot. Po obědě bude následovat dvou a půl hodinový volný program, ve kterém bude možné buďto odpočívat nebo využívat vybavení kempu či jít si zaplavat do nádrže. Od půl páté půjdeme na vycházku do Dívčích hradů.
Dívčí hrady, nyní je to zřícenina. Dříve to byl strážní hrad, který byl postaven r. 1222, aby chránil zemskou stezku z Rakouska do Čech. Ve 14.století byl k hradu připojen silný val, který měl hrad chránit před ostřelováním. Když Švédové vpadli na Moravu, r. 1645 hrad obsadili a švédská vojska ho částečně zničila. V okolí zříceniny si všimneme vápencových skal.
O půl sedmé se vrátíme zpět do kempu a půjdeme na večeři. K večeři máme objednané palačinky s ovocem a zmrzlinou. Od sedmi hodin bude večerní volný program, o kterém se rozhodneme podle nálady a chuti hlasováním až na místě. Máme možnost opéct si buřty. Ve 21 hodin ukončíme náš první, jistě velmi nabitý a zajímavý den večerkou.
Druhý den vstáváme v 8:00 hodin. Po provedení ranní hygieny se sbalíme a o půl deváté se nasnídáme. K dispozici budeme mít švédské stoly, které jistě poskytnou výbornou snídani. V devět hodin bychom měli být sbaleni a naše věci budou v autobuse. Vydáme se pěšky do Dolních Věstonic, kde podnikneme prohlídku slavného muzea.
V Dolních Věstonicích jsou světoznámá archeologická naleziště: pozůstatky tábořišť a hrobů (mj. kosterní nálezy Homo Sapiens) na úpatí Pavlovských vrchů z mladšího paleolitu (zhruba před 25 000 lety). Byly objeveny zbytky okrouhlých chat, skládky mamutích kostí, množství plastik vyřezaných z mamutoviny nebo vymodelovaných z hlíny (Věstonická venuše), hlavičky ulovených zvířat a jiné ozdoby. Je to největší kostrové slovanské pohřebiště (přes 1000 hrobů) převážně z 9.století. V Dolních Věstonicích se nachází muzeum s kopií Věstonické venuše.



V 11:30 skončí naše prohlídka a vydáme se autobusem, který pro nás přijede, do Lednice. Ve dvanáct hodin bychom měli být v Lednici, kde se najíme v restauraci specializované na rybí pokrmy. Budeme mít objednaného pečeného pstruha s opékanými bramborami.
O půl jedné si prohlédneme lednický zámek a park.
Lednice, na místě gotického hradu ze 13. století byl koncem 17. století postaven barokní zámek a novogoticky byl přestavěn v letech 1846-1856. U zámku je litinový skleník s botanickou zahradou z roku 1843. Od 15. století byla v okolí Lednice vybudována soustava rybníků, kolem jíž postupně vznikl významný krajinářský komplex s řadou architektonických prvků (minaret, Apollónův chrám, Janohrad aj.). V roce 1996 byla Lednice zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Na prohlídku věnujeme 2 hodiny a potom odjedeme do Znojma. Tam přijedeme v 17:00 a navečeříme se v pizzerii, kde budeme mít objednané pizzy a saláty. Od půl šesté si prohlédneme město Znojmo:
Na skalnatém ostrohu nad řekou Dyjí, na křižovatce dávných cest, se hrdě tyčí hrad, jehož pokračováním se stalo Znojmo, které povýšil Přemysl Otakar I. v roce 1226 na město. Z každého kouta jeho staré části dýchá historie. I když nejvzácnější památkou je rotunda sv. Kateřiny, symbolem se stala radniční věž, která tvoří společně s chrámem sv. Mikuláše charakteristickou siluetu města. Znojmo se může pochlubit celou řadou dalších památek, mezi které patří kromě kostelů a premonstrátského kláštera v louce také renesanční měšťanské domy, pod kterými se nachází celý labyrint chodeb podzemí.
V 19:30 odjedeme zpět do Třebíče. Přijedeme kolem půl deváté opět k autobusovému nádraží.
Myslíme si, že naše exkurze je velmi zajímavá a poučná. Proto vám ji vřele doporučujeme.
Děkujeme za pozornost.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT